Ніжний букет на фіолетовому тлі

|

Відкрилася персональна виставка члена Національної спілки художників України Надії Близнякової. Її основний фах - реставрація. Робота ця дуже копітка й довготривала. Проте Надія знаходить час для творчості, вона - постійна учасниця Всеукраїнського пленеру "Хортиця крізь віки", бере активну участь у житті Спілки. 2006 року відбулася її перша персональна виставка в Запоріжжі, яка потім помандрувала до Енергодара. Твори художниці "Травневий день", "Осінь. Букет", "Лютий", "Автопортрет", "Натюрморт із бузком", "Правий берег вночі" та інші зберігаються в Запорізькому художньому музеї.


Надія представила два десятки творів у техніках "акварель" і "олія", прикметно, що під ними не було назв.

- Це - кращі роботи різного періоду, приблизно з початку 90-х років минулого століття, - розповіла нам Надія. - Зовсім нових немає, бо я не встигла їх оформити. Назви й дати умисно не поставила, бо вважаю, якщо в роботі не видно художника, то його немає. До того ж, глядачі можуть проявити свою фантазію й приєднатися до творчого процесу, придумавши свої назви до творів.

І ті, хто милувався картинами, давали їм назви - "Осінній натюрморт із багряним листям", "Міський пейзаж із трамвайними коліями", "Ніжний букет на фіолетовому тлі", "Проспект рідного міста", "Хортицький пейзаж у ніжних тонах", "Зимовий пейзаж".

Виставка Надії Близнякової відбулася завдяки мистецькому проекту "ПроКредитАрт". Це - відмінний від класичного виставкового формату концепт. Він відкритий для нового мистецтва художників та фотомайстрів зі всієї України. Виставки показують надзвичайно широкий і багатий спектр сучасного українського мистецтва з унікальною можливістю побачити й придбати роботи найвищого рівня. Нині в Україні діють і постійно оновлюють експозиції понад 40 подібних виставок - у Києві, Ялті, Ужгороді, Львові, Донецьку, Білій Церкві, Краматорську, Маріуполі, Вінниці, Сімферополі, Севастополі та Одесі.



У Запоріжжі урочисте відкриття виставки відбулося в приміщенні другого відділення "ПроКредит Банку" (зупинка міського транспорту "Вулиця Сталеварів"), який виступив її ініціатором. До оформлення експозиції, за словами керівника відділення Олени Танчик, долучилися всі співробітники. Виставка діятиме до 10 січня.

У залі лунала камерна музика, що додавало позитиву при сприйнятті художніх творів. Серед відвідувачів були не лише митці та співробітники банку. Завітав заступник голови Орджонікідзевської райадміністрації Василь Тихомиров, який схвально відгукнувся про твори, зазначивши, що іншим установам міста також не зайве було б приєднатися до популяризації творчості талановитих запорізьких митців.


Голова Запорізької обласної організації НСХУ, заслужений художник України Ірина Гресик розповіла, що Надія Близнякова - гарний реставратор. Вона повернула до життя вже не одне музейне полотно.

Дуже цікава історія пов'язана з іконою із зображенням святої Ірини. Її придбав в одному із сіл Таращанського району Київської області Національний заповідник "Хортиця". За словами Надії Близнякової, коли вона побачила ікону вперше, на ній проглядали лише обриси Ісуса Христа та святого Миколая, образ жінки неможливо було розібрати. Під час реставрації очам відкрилися яскраві кольори одягу жінки в короні, з гілочкою й хрестом, згодом - надпис, що це свята мучениця Ірина.


Фотохудожник Євген Компанійченко, який протягом 15 років співпрацював із Надією Близняковою, переглянувши виставку, висловився дуже коротко: "Влучне попадання в тему".

Віра СЕРЕДА