Мистецтво

|

 

Розцвітали казкові квіти, кували зозулі, бачачи чарівне Дерево життя

Пилип ЮРИК

У Запорізькій обласній організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України відбулися майстер-класи із петриківського розпису та соломоплетіння. Приїхали сюди зі знаменитого селища Петриківка, що на Дніпропетровщині, Наталя Михайлівна Рибак, заслужений майстер народного мистецтва України, член Національних спілок художників і майстрів, спеціаліст з петриківського розпису й майстер соломоплетіння Юрій Фесак.

 

 

Участь у майстер-класі з петриківського розпису взяли Ірина Ковальова і Наталя Грищенко, спеціалісти будинку дитячої та юнацької творчості Заводського району, Станіслав Дорошенко, живописець, Олена Москаленко, майстер народної творчості, Ганна Поплавка, голова молодіжного об’єднання при ЗООНСХУ, Яна Повстяна, спеціаліст Запорізького дитячого та юнацького будинку творчості. Наталя Михайлівна розповіла про історію виникнення й розвитку, символіку й технологію петриківського розпису, виготовлення спеціального пензлика. А потім усі спробували малювати в техніці цього розпису. На рівних шматках ватману заспівали півні й солов’ї, закували зозулі, зацвіли чарівні, різнобарвні, казкові квіти. Усі учасники залишилися задоволеними, дякували, що саме їх запросили на майстер-клас.

Провів майстер-клас і Юрій Фесак. Він розповів, як виростити жито, адже саме з околоту (житньої соломи) виходять найкращі капелюхи та інші вироби, як зшивати між собою плетені стрічки. Пройшли у нього майстер-клас запорізькі майстри Анатолій Растворцев, Олександр Соколов і голова ЗООНСМНМ Олександр Вільчинський. Олександр Соколов, окрім того, показав своє вміння виготовляти із соломи мініатюрні квіти, ангелочки, Дерево життя тощо. 

Олександр Вільчинський шкодує тільки, що не було змоги запросити цього разу майстрів із районів та сіл області. Не кожен із них може тепер приїхати до обласного центру й переночувати тут. Спілка потребує хороших меценатів.

 

Наталя Рибак і її розписи

Юрій Фесак зі своїми виробами