«Краю мій рідний»

|

Анатолій Сердюк Анатолій Сердюк презентував десяту концертну програму 

Віра СЕРЕДА

У Запорізькому кіноконцертному залі імені Олександра Довженка відбувся другий прем’єрний концерт нової, вже десятої програми під назвою «Краю мій рідний» заслуженого працівника культури України Анатолія Сердюка. Протягом двох десятків років митець оспівує Запорізький край. У його доробку понад 150 пісень, 13 аудіодисків, чотири нотних збірники. Він - один із небагатьох в Україні, хто підготував пісенник «Запоріжжя моє кохане», що витримав два видання. Анатолій Сердюк – лауреат та дипломант Всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Кілька років поспіль митець опікується конкурсом шкільної пісенної творчості «Запоріжжя моє кохане».
На початку пісенного свята Анатолій Сердюк оголосив, що цього дня працівники кіноконцертного залу відзначають день народження своєї мистецької установи, й, найперше, він присвячує концерт цій події.

 


Потім зал заполонили пісні - «Хортиця» на вірші Віри Коваль, «Запоріжжя вечірнє» (слова Віктора Чабаненка), «Запоріжжя моє кохане» та «Запоріжанки» (вірші Григорія Лютого). Усі твори супроводжувалися кадрами із художніх, документальних фільмів, музичних кліпів співака.
Прозвучала й перша пісня, створена композитором, - «Ранок у місті» (до речі, її тексту вже 52 роки). Автор слів, письменник Петро Ребро у виступі зазначив, що Анатолій Сердюк став пісенним символом не лише Запоріжжя, а й інших міст Запорізького краю. До того ж, більшість його творів написані на вірші запорізьких поетів. Петро Павлович прочитав вірші про композитора й подарував йому свою нову книгу «Козацький сміховник».

 

Дуже органічно вписалася в програму пісня на вірші київської письменниці й журналістки Лариси Верьовки (авторка народилася в Гуляйполі) - «Нестор Іванович, чому так вийшло?» Особливо підсилили сприйняття твору світлини та документальні кадри про Нестора Махна.
У концерті прозвучали також музичні твори про районні центри області – Гуляйполе («Єднаймося, гуляйпільці», вірші Лариси Верьовки) та Пологи («День добрий, Пологи», вірші Віктора Корхового), а також - «Дівчина з Оріхова» оріхівського поета Володимира Білогуба. Усього Анатолій проспівав понад два десятки пісень.

На свято пісні завітала відома запорізька майстриня, заслужена вчителька України Валентина Харлова. Її із Анатолієм Сердюком пов’язують вірші запорізьких поетів: тільки Анатолій кладе їх на музику, а Валентина Гаврилівна вишиває. Вона піднялася на сцену, щоби подарувати співакові дві вишиті нею сорочки. А потім відбулася прем’єра двох пісень - «Птиці Харлової» на вірші Анатолія Рекубрацького та «Сорочка-вишиванка» на слова Віри Коваль.
У концерті взяв участь шоу-балет Запорізького цирку. Вела концерт Надія Вечеря.

На знімках:

Петро Ребро дарує Анатолію Сердюку свою нову книгу «Козацький сміховник»

Петро Ребро дарує Анатолію Сердюку свою нову книгу «Козацький сміховник»

 Народна майстриня, заслужена вчителька України Валентина Харлова із вишитою сорочкою для Анатолія Сердюка 

Народна майстриня, заслужена вчителька України Валентина Харлова із вишитою сорочкою для Анатолія Сердюка