Постаті

IMG_1041

Зірка,  котра  світитиме  вічно

Пилип ЮРИК (текст і фото)

У читальному залі наукової бібліотеки Запорізького національного університету відбулася презентації збірки поезій Марини Брацило «Шовкова держава». Це видання побачило світ у червні поточного року. Книга стала сьомою збіркою поезій поетеси й пі
снярки. Фоліант одразу засвідчив свою актуальність. До нього ввійшли переважно нові вірші, написані в останні роки життя поетеси, за винятком розділу «Пам'ять козацького степу», де є низка поезій більш раннього періоду, що надзвичайно співзвучні сьогоденню.


 

- Збірку названо за аналогією з українською казкою, у якій мужньому лицарю, не зважаючи на загальну зневіру, вдалося визволити від ворогів землю на Сході - «Шовкову державу», після чого скрізь запанували мир і спокій, - сказала в інтерв'ю засобам масової інформації мама поетки Людмила Федорівна. – Справа в тому, що Маринка прочитала цю казку ще в дитинстві й завжди мріяла саме про таку чудову країну.

Лірична героїня Марини Брацило - одна з наших сучасниць. Вона живе світлими спогадами дитинства та мріє, щоб завжди, як у казці, добро перемагало зло. Тому всі поезії, що розмістилися більш ніж на трьохстах сторінках збірки, сповнені любові до рідної землі та до своїх витоків. Авторка разом із читачем розмірковує про минуле й сьогодення, шукає відповіді на болючі запитання і врешті приходить до висновку, що лише на Небесах буде дано оцінку всьому сутньому. Та найголовніше, Марині вдалося передати нам своє глибоке переконання, що Україну попереду, як і «Шовкову державу», чекає світла, щаслива доля. Але для цього всі ми повинні стати однією дружною родиною...

Рукопис книги встигла підготувати за життя сама авторка. Потім до роботи над виданням долучилися її колеги - поетеси Лорина Тесленко й Олена Степаненко, фахівці-філологи із рідного Запорізького національного університету Ольга Стадниченко, Анна Надь і талановита художниця й дизайнер Лариса Климова.

Книгу видала на благодійних засадах Мистецька агенція «Наш формат» (директор Антон Мартинов із Києва), де до останнього часу працювала Марина Брацило. Видання приурочили річниці трагічної загибелі мисткині. Загинула вона 17 червня 2013 року. Частину тиражу видавець передав до Запоріжжя для читачів бібліотек.

На презентації «Шовкової держави» Маринині пісні виконали артист Дмитро Московцев і вчителька музики та співів Ганна Гайдук. Співак і композитор Анатолій Сердюк заспівав про Хортицю, де народилася й виросла мисткиня. Своїми спогадами про поетесу поділилися науковець-філолог Ольга Стадниченко, поетеси Любов Геньба, Лорина Тесленко, Анна Лупинос, поет-сатирик Микола Білокопитов, директор Департаменту культури й туризму облдержадміністрації Владислав Мороко,  директорка бібліотеки Валентина Гаврилова, художниця Лариса Климова та інші. Рефреном цього вечора пам'яті звучали вірші Марини Брацило. Їх читали шанувальники її творчості. Вони були одностайні в тому, що мисткиня несла світло любові, намагалася зробити наш світ красивішим і добрішим. Астрономи стверджують, що промені погаслої зірки ще сотні років долітають до Землі. Так і проміння Марининої поезії та пісень світитиме вдячним читачам і слухачам.

Презентація відбулася в рамках заходів Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні «Хортицькі дзвони» імені Марини Брацило.

На знімку вгорі:

Книга Марини Брацило "Шовкова держава"

 

 

IMG_1047

Перед учасниками презентації виступає мама поетеси Людмила Федорівна

 

IMG_1048

Сюди прийшли любителі поезії, друзі, колеги Марини, аби вшанувати світлу пам`ять мисткині 

 

IMG_1050
Линуть пісні, музику й слова яких написала Марина Брацило