«ЗЕРНОСЛОВО» ЗАСІЯЛИ НА БІЛОГІРЩИНІ

|

bilokop_1

Творчі зустрічі

Микола ГРИГОРЕНКО

 

Обласний літературний музей та обласна організація Національної спілки письменників України провели літературний фестиваль «Зернослово» в Білогірському районі. Це вже втретє протягом останніх років письменники Хмельниччини та гості з інших областей України із своєю творчістю, своїми книгами виїжджають на зустрічі з читачами одного з районів нашого краю. Побували вони в Деражнянському, Хмельницькому, Ярмолинецькому районах, залучивши до фестивалю своїх колег по перу з Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Рівненської областей. Нині ж у літературному фестивалі в Білогірському районі, окрім подільських майстрів слова, взяли участь гості із Запорізької області – Вікторія Сироватко та Микола Білокопитов.
Вирушаючи в таки справді далеку дорогу до читачів, учасники фестивалю, поклали квіти до пам'ятника Тарасові Шевченкові, прочитали біля нього вірші Великого Кобзаря.
До погруддя великого поета-пророка поклали квіти і в Білогір'ї – уже після проведення тут, у центральній районній бібліотеці, літературно-мистецького свята «Зернослово».

 

Учасників фестивалю привітали перший заступник голови Білогірської районної держадміністрації Володимир Кирилюк, директор районної централізованої бібліотечної системи Галина Мартинюк.


Перед читачами – бібліотечними працівниками, учнями школи, місцевими поетами-аматорами – з розповідями про літературний фестиваль, діяльність обласної письменницької організації, з читанням своїх творів виступили директор обласного літературного музею Василь Горбатюк, голова обласної організації НСПУ Петро Маліш, поети Анатолій Ненцінський, Віталій Міхалевський, Михайло Цимбалюк, Людмила Весела, Ольга Остапчук, Вікторія Сироватко, Микола Білокопитов. Гарним пісенним доповненням до піднесеної атмосфери зустрічі були пісні у виконанні місцевого пісенного дуету «Поцілунок» (Катерина і Володимир Міщуки).


Учасники фестивалю познайомилися з експозицією районного історично-краєзнавчого музею, побували у тих місцях Білогір'я, що пов'язані з іменами відомих українських письменників-земляків: Миколи Федунця, Миколи Мачківського, Леоніда Закордонця.


Наступного дня майстри художнього слова відвідали містечко Ямпіль, побували біля «святого джерела» в його околицях.
Цей день був насичений і зустрічами з читачами: розбившись на творчі групи, письменники побували в селах Сушівці, Міклаші, Гулівці. Звичайно ж, виступили із своїми творами і в Ямполі. В кожному селі гості залишили добірки книг для місцевих бібліотек. Активну підтримку в проведенні фестивалю надали школи району.


Свою назву «Зернослово» літературний фестиваль узяв з рукописів відомого письменника-земляка, родом з Ярмолинеччини, Костя Гордієнка – лауреата Державної премії імені Т. Шевченка. Мета фестивалю: сіяти слово – літературне, високохудожнє – в районах області, безпосередньо в селах, де місцевий люд сіє зерно, вирощує хліб і до хліба. Цьогорічний фестиваль засвідчив, що цей засів падає на благодатний ґрунт – читачі з цікавістю та захопленням сприймають творчість українських письменників, з нетерпінням чекають їхніх нових книг.

На знімку вгорі: запорізькі письменники Микола Білокопитов і Вікторія Сироватко принесли квіти до пам`ятника Тарасу Шевченку

 

bilokop_2

Вірш Тараса Шевченка "До Ликері" читає Микола Білокопитов

bilokop_3

Письменник Василь Горбатюк - директор Хмельницького обласного літературного музею - біля унікального джерела під Ямполем

bilokop_4

Літератори у Хмельницькому, в парку, перед поїздкою до Білогірського району

bilokop_5

Виступає поетеса Олена Вітер із Хмельниччини

bilokop_6

Юні таланти Ямпільської школи

bilokop_7

У Ямпільській бібліотеці письменників зустріла бібліотекар Світлана Басараб. Вона вручила хліб-сіль голові Хмельницької обласної організації НСПУ Петру Малішу

bilokop_8

Гуморески Павла Глазового чудово виконав Василь Кондратюк 

bilokop_9

У Білогірській бібліотеці виступає Вікторія Сироватко

bilokop_11

У кімнаті в музеї, де письменники-спілчани проводять збори й зустрічі: Вікторія Сироватко, Петро Маліш і Микола Білокопитов

bilokop_12

Гарно виконав пісні дует "Поцілунок" у складі Катерини й Володимира Міщуків