Медко Олександр – новий голова ЗОО НСПУ

У письменницьких організаціях

 

Пилип ЮРИК, член НСПУ

Відбулися збори Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України. Її голова Володимир Віхляєв звернувся до спілчан із письмовим проханням звільнити його з цієї посади у зв'язку з тим, що він не може повноцінно виконувати обов'язки очільника письменницької організації – левову частку часу забирає робота викладача в університеті та адвокатська діяльність. Тому першим питанням порядку денного й стали вибори нового керівництва ЗОО НСПУ.

 

 

Спілчани висували декілька кандидатур на посаду голови, але окремі члени НСПУ взяли самовідвід. У списках залишилися письменники Лариса Коваль й Олександр Медко. Відбулося таємне голосування. Більшістю голосів члени НСПУ обрали Олександра Медка, який до цього був заступником голови обласної організації Національної спілки письменників України. Його заступником стала Ольга Стадниченко (доцент Запорізького національного університету). Обрали літератори також раду ЗОО НСПУ, ревізійну комісію й редколегію для підготовки книг до друку. Новий голова обласної організації подякував усім присутнім за довіру, попросив Володимира Віхляєва допомагати в юридичних питаннях.

Автор цих рядків свого часу бачив чимало суперечок нових і старих керівників громадських організацій при передачі булави, пернача, документів, коштів, печаті тощо. Інколи справа доходила й до суду. Причому, судові засідання тривали роками. Бо «старий» очільник вважав, що його всі зрадили, отож вибори, на його думку, несправедливі. Тому слід відзначити, що Володимир Віхляєв на зборах, одразу після обрання голови, взяв слово й у присутності колег-літераторів передав усе, що потрібно, Олександру Медку. Колишній і нинішній голови тут же підписали акт передачі документів і майна.

Поет-сатирик Микола Білокопитов доповів зібранню про книговидання в поточному році та плани на 2018 рік. Обласна рада з облдержадміністрацією, зазначив він, після 10-річної перерви пішли назустріч письменникам, виділили кошти на друкування книжок, провели тендер серед видавництв. До кінця року в місцевому видавництві «Дике поле» повинні б побачити світ деякі видання запорізьких авторів, антологія їхніх творів. На наступний рік складається новий план книгодрукування.