ОДЕЩИНА ВІДЗНАЧИЛА 110-РІЧЧЯ СТЕПАНА ОЛІЙНИКА

F1012607«Степанова весна»

Віра ЮРИК (СЕРЕДА), лауреат премії імені Степана Олійника в номінації «Журналістика» (2013), член НСЖУ

37-ий Міжрегіональний літературно-мистецький фестиваль «Степанова весна», присвячений 110-й річниці від дня народження видатного українського письменника-сатирика й журналіста Степана Олійника (03.04.1908 – 11.01.1982), тривав цього року з 28 березня по перше квітня. Ювілейні заходи першого дня відбулись у Запоріжжі (читайте попередню публікацію на нашому порталі). Відтак його учасники попрямували до Одещини, де фестиваль продовжив свою ходу. Зауважу, вже 1982 року, коли великий сміхотворець відійшов у вічність, на Одещині – його малій батьківщині - пройшли перші Олійниківські читання, що з 1999 року отримали назву «Ярмарок сміху», а 2011-го переросли в Міжрегіональний фестиваль гумору й сатири «Степанова весна».

На сцені Левадівського будинку культури (Миколаївський район на Одещині) Леся Олійник оголосила лауреатів 2018 року Всеукраїнської літературно-мистецької премії «В ім'я добра» імені Степана Олійника. Почесні дипломи отримали письменник Анатолій Горбівненко (Сміла, Черкаська область) за книжку «Налаштування веселки, або Формула борщу» (гумор і сатира) і журналіст Юрій Федорчук (Любашівка, Одеська область) за фотолітопис фестивалю із 1986 року й публікації в одеській пресі. Усього лауреатами премії від її заснування стали вже 55 митців.

Цікаво, що й сама Леся Олійник як музикознавець стала цього року лауреатом премії імені Миколи Лисенка в номінації «За видатні досягнення в музикознавстві» за серію статей 2013-2017 років з проблем розвитку та популяризації української сучасної музики. «Письменницький портал» вітає Лесю Степанівну із цією подією й бажає козацького здоров'я, наснаги та нових творчих здобутків.

 

«Спішать до сміховитоків дніпрянин і гуцул»

У святкових заходах «Степанової весни» (2018) взяли участь народний артист України, лауреат премії імені Степана Олійника (1994) Анатолій Демчук і заслужена артистка України Лариса Дедюх із Києва, професійні артисти розмовного жанру Ігор Чепіль з Івано-Франківська й Микола Кавацюк із Коломиї, лауреати премії імені Степана Олійника Таїсія Крисько (2002, Балта) й Роман Кракалія (2004, Одеса). Під час ювілейних творчих зустрічей із земляками Степана Олійника звучало поетичне слово письменників – голови Одеської обласної організації НСПУ Сергія Дмитрієва, Дмитра Шупти (Одеса), лауреатів премії імені Степана Олійника – Віталія Бошкова (2017, Одеса), Василя Довжика (2004, Київ), Пилипа Юрика (2007, Запоріжжя), Анатолія Горбівненка (2018, Сміла).

Традиційно у святкових заходах на Одещині брали участь переможці конкурсу читців творів Степана Олійника.

Уперше відбувся конкурс юних художників Миколаївського району. Дітям запропонували зробити ілюстрації до творів великого земляка-сміхотворця. Журі конкурсу очолив заслужений художник України Микола Вилкун. Кращі твори побачили учасники ювілейної мистецької акції в Золотій залі Одеського літературного музею.

 

Із Одеси - на малу батьківщину

Автобус помчав учасників фестивалю з Одеси до Балти, де їх зустрів і супроводжував Валерій Бойченко - один із організаторів Олійниківських читань протягом багатьох років. Він доклав багато зусиль у справі створення Левадівського меморіального музею Степана Олійника, був першим очільником Громадського благодійного фонду Степана Олійника.

У Балті до погруддя Степана Івановича лягли квіти. Відтак за участю заступника Балтського міського голови Валерія Желіховського відбулися творчі зустрічі митців із учителями й учнями школи імені Олеся Гончара й шанувальниками творчості Степана Олійника в світлиці Балтського краєзнавчого музею. Журналісти Таїсія Крисько й Людмила Шелих презентували дві шпальти Балтської газети «Ваш інтерес», присвячені ювілею Степана Олійника. Вони підготували це за допомогою Лесі Олійник.

Кульмінацією цього дня стала поїздка в Пасицели, де закопана пуповина сміхотворця. На ґанку школи гостей очікували школярі з хлібом-сіллю. Квіти пам'яті лягли до невеликої пам'ятної стели з портретом Степана Олійника, датами його життя й рядками з вірша:

«Можливо я прагну

Писать щось веселе,

Тому що родився

В селі Пасицели...»

Залу загальноосвітньої школи вщент заповнили учні з батьками й учителями. Із вуст найменших дітлахів і старшокласників майстерно звучало дотепне слово Степана Івановича. Діти радо вітали Лесю Олійник із митцями.

Із Балтського району олійниківська родина переїхала в Миколаївський, де митців зустріла й протягом двох днів супроводжувала голова Миколаївської райдержадміністрації Лариса Висоцька.

Надзвичайно цікава й тепла зустріч відбулась у Державному закладі «Ісаєвський професійний аграрний ліцей» на чолі з його директором Сергієм Ісаєнком.

У Левадівці учасники свята відвідали Меморіальний музей Степана Олійника, яким опікується Валентина Панкова, картинну галерею заслуженого художника України Миколи Вилкуна в приміщенні Левадівської школи.

Відтак у будинку культури відбувся чудовий гала-концерт. До учасників мистецьких заходів тут приєдналися учасники концерту з Одеського обласного центру української культури на чолі з директором Валентиною Вітос, делегації села Троїцького Любашівського району й Броварської гімназії імені Степана Олійника, що в Київській області. До речі, незабаром у цій гімназії також відбудеться ювілейний вечір з нагоди 110-ї річниці від дня народження Степана Олійника за участю Лесі Олійник.

Голова Миколаївської райдержадміністрації Лариса Висоцька привітала всіх, хто долучився до вшанування пам'яті видатного письменника Степана Олійника й подякувала Лесі Степанівні «за приклад, як треба ставитися до своїх батьків, ушановувати й передавати із покоління в покоління цю традицію».

- Адже традиції – це запорука гарної держави, - додала Лариса Адольфівна. – Чим краще ми зберігатимемо родинні звичаї, тим сильнішою й міцнішою буде наша держава. Ми всі цього бажаємо!

Лариса Висоцька подякувала Лесі Олійник ще й за те, що запрошує гарних митців і дає можливість спілкуватись із творчими людьми, які дарують радість.

 

«У тата було надзвичайно ніжне й добре серце»

У Левадівці Леся Степанівна поділилася спогадами про своє перебування на цій землі:

- Для мене Олійниківські читання розпочалися набагато раніше, коли я зовсім мала приїздила сюди з мамою і татом і спостерігала, як пізнього вечора біля клубу збиралися люди після того, як виконали щоденні господарські справи. Дехто приїздив із сусідніх сіл - Анастасівки, Ісаєва, Андрієво-Іванівки. Усі хотіли послухати Степана Олійника. Найголовнішими для тата були оця любов, очі, що дивилися на нього. Люди приносили й дарували йому чорнобривці. Я і зараз висіваю їх на подвір'ї, бо це були його улюблені квіти. Левадівка дорога ще й тим, що тут зростали батькові сестри й племінники. У тата було надзвичайно ніжне й добре серце. Це могла відчути тільки родина. А вже багато років потому люди розповідали, що комусь він дістав окуляри, комусь – інвалідний візок, потурбувався, щоб у селі заасфальтували шматок дороги, що був уже непридатний для пересування транспорту.

...Цьогорічна Степанова весна фінішує. Дай, Боже, щоб таким веснам не було ні кінця, ні краю!

На знімку вгорі:

Левадівка. Біля погруддя Степана Олійника – лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької премії «В ім'я добра» - письменник Анатолій Горбівненко і журналіст Юрій Федорчук

022

Балта. Учасники фестивалю біля погруддя Степана Олійника

060

Пасицели. Юні учасники ювілейного концерту читають вірші Степана Олійника

043

Надзвичайно цікава й тепла зустріч відбулась в Ісаєвському професійному аграрному ліцеї (директор Сергій Ісаєнко – третій ліворуч). Фото Сергія Чебана

189

Ісаєвський будинок культури. На сцені (зліва направо): Ігор Чепіль, Лариса Дедюх, Микола Кавацюк, Леся Олійник і Анатолій Демчук. Фото Сергія Чебана

F1012636

Бандуристка Лариса Дедюх (ліворуч) і голова Миколаївської РДА Лариса Висоцька покладають квіти до погруддя Степана Олійника в Левадівці. Ліворуч – Леся Олійник. Фото Юрія Федорчука

F1012652

На Одещині «Степанова весна» Наталі Бучель на вірші Василя Кравчука прозвучала у виконанні юного квартету з Левадівської школи. Фото Юрія Федорчука

IMG_4123

У Левадівській картинній галереї заслуженого художника України Миколи Вилкуна (четвертий ліворуч) було багатолюдно. Фото Юрія Федорчука

IMG_4184

Анатолій Горбівненко, отримавши премію імені Степана Олійника, сказав: «Вважаю, що це аванс, а я докладу максимум зусиль, аби надалі з честю нести це високе звання». Ліворуч – Леся Олійник. Фото Юрія Федорчука

285

Леся Олійник вручає премію «В ім'я добра» журналісту Юрію Федорчуку - фотолітописцю фестивалю із 1986 року. Фото Сергія Чебана

358

Левадівський БК. Народний артист України Анатолій Демчук уміє завести публіку. Фото Сергія Чебана