ДЕСАНТ ПИСЬМЕННИКІВ У ВІЛЬНЯНСЬКУ Й НОВОМИКОЛАЇВЦІ

|
56353_nПоетична весна

 Далекого вже 1964 року світлої пам'яті видатний письменник Запорізького краю Петро Ребро із колегами-літераторами заснував мистецьке свято «Поетичний травень». Його справу продовжують і нинішні майстри красного письменства. Так, під керівництвом теперішнього голови ЗОО НСПУ Олександра Медка наші письменники здійснили творчий десант у Вільнянськ і Новомиколаївку. Сприяла цій поїздці Запорізька облдержадміністрація.

До останнього місяця весни залишається небагато часу. Тому літератори вважають, що свято «Поетичний травень» уже почалося. Його можна також називати й «Поетичною весною».

Цього разу будемо скромними й не писатимемо про те, які ми, письменники, хороші, а дамо передрук із деяких сайтів цих двох районів. Хай про це скажуть інші.

 

Запорізькі майстри слова на Вільнянщині

Наша запорізька земля щедра на таланти. Тут народилися, жили, живуть ті, хто славив і славить Україну.

Література завжди відігравала провідну роль у духовному житті Запорізького краю. Її коріння сягає сивої давнини, коли вона в усній формі, у жанрах пісні, оповіді, казки, легенди, замовляння відображала історію, життя і працю, думки і прагнення, побут і звичаї, етику та естетику наших предків, відтворювала риси їхнього характеру – патріотизм, сміливість, чесність; передавала загальну атмосферу духовної насиченості волелюбної нації. Під впливом художньо досконалих зразків народної словесності розвилася писемна література.

Коли говоримо про літературне Запоріжжя, то перед нами постає барвиста панорама, представлена іменами непересічних літераторів: від кобзарів-ліриків, що закладали підґрунтя нашої духовності до літераторів початку третього тисячоліття.

18 квітня комунальна установа «Вільнянська централізована бібліотечна система» Вільнянської районної ради організувала у районному будинку культури та дозвілля зустріч-презентацію книг запорізьких авторів, членів Національної спілки письменників України.

Перед присутніми із декламацією власних творів виступили: Олександр Медко, Костянтин Сушко, Віра Коваль, Вікторія Сироватко, Михайло Буряк. Пилип Юрик декламував свої гуморески, а Ольга Ліщук виконала кілька авторських пісень, акомпануючи собі на гітарі. Щирими оваціями супроводжувався виступ Анатолія Сердюка, пісні якого підхоплював увесь зал. На зустрічі презентували та подарували бібліотекам і школам міста антологію «Письменники Запорізького краю» й ще 10 нових книг, які розраховані на широке коло читачів. Усі охочі можуть ознайомитися із прозою та поезією сучасників, дізнатися більше про рідний край, його історію, наблизитися до літературного мистецтва.

У районному будинку культури та дозвілля панувала дружня атмосфера, гості вели живий діалог із присутніми в залі. Запрошені на презентацію підспівували пісні, захоплювались влучним гумором та брали участь у вікторині, за що отримували в подарунок книгу від автора.

Від імені усіх присутніх та голів Вільнянської райдержадміністрації О.А.Руденка, Вільнянської районної ради А.О.Салякіна директор комунальної установи «Вільнянська централізована бібліотечна система» Вільнянської районної ради І.В.Проданчук і голова Вільнянської міської ради Н.О.Мусієнко подякували гостям за цікаву творчу зустріч і побажали їм нових проектів і вдячних читачів.

https://bibliotekavln.wordpress.com

 

Літератори в Новомиколаївці

У районному центрі культури та дозвілля в рамках програми обласної організації Національної спілки письменників України презентовано серію книг Запорізьких авторів.

У заході взяли участь в.о. голови райдержадміністрації Володимир Грянистий, трудові колективи, учнівська молодь та громадськість.

Так, у рамках «Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки» видали низку книг місцевих авторів, зокрема, антологію творів «Письменники Запорізького краю кінця XX - початку XXI століть», а також Миколи Білокопитова «Смішно живемо!», Любові Геньби «На гостинах у долі», Олега Гончаренка «Нова братина», Юрія Єршова-Холодного «Народе необачний», Олександра Медка «Хора», Вікторії Сироватко "Віддам в хороші руки», Ольги Стадниченко «У свічаді слова», Костянтина Сушка «Земля жадана», Василя Федини «Коли туман розтав...», Пилипа Юрика «Тільки Сталін на стіні».

Перед читачами виступали письменники, гумористи. Справжньою окрасою заходу став виступ відомого вокаліста, заслуженого артиста естрадного мистецтва України, заслуженого працівника культури України Анатолія Сердюка. До презентації долучивсь і наш земляк, прозаїк, драматург, публіцист та журналіст Віктор Стус.

Наприкінці заходу літератори подарували книжки бібліотекам та школам району.

http://nmrda.gov.ua

 

На знімку вгорі:

Книжки, що презентували читачам запорізькі письменники

1823_n

«Поетична весна» квітує

83477_n

Голова ЗОО НСПУ Олександр Медко, члени НСПУ Вікторія Сироватко, Костянтин Сушко і Михайло Буряк обговорюють програму презентації

926_n

Вікторія Сироватко читає власні вірші

32064_n

Ольга Ліщук виконує свою пісню

DSC_7277

На сцені - Пилип Юрик із власною сатирою