ЗАЯВА ГО «УКРАЇНА-2050» З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

|

Громадська організація «Україна-2050» закликає владні структури, суди усіх рівнів та силові структури України, а також українське суспільство до активної протидії корупції з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією, що встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року та який відзначається щорічно щорічно 9 грудня.

У той час, а саме 31 жовтня 2003 року, Україна підписала Конвенцію ООН проти корупції і ратифікувала її 18 жовтня 2006 року. Ця конвенція набрала чинності в Україні 1 жовтня 2010 року і зобов’язує її запобігати корупції та викорінювати її.

На теперішній час, найбільша зовнішня загроза розвитку України є жорстока і тривала гібридна агресія зі сторони Росії, а найбільша внутрішня загроза – це цинічна та закореніла корупція.

Правдива боротьба з корупцією починається від кожного з нас. Всі мусять зробити внесок у цій боротьбі шляхом прояву великої нетерпимості до всілякої форми корупції та виявленням реального бажання будувати краще суспільство, яке повною мірою шанує християнські чесноти та верховенство права.

Тому, ми закликаємо кожного українця в цей Міжнародний день боротьби з корупцією мислити вищими моральними категоріями та твердо для себе постановити – не тільки не брати будь-яких хабарів, але і не давати будь-яких хабарів.

Громадська організація «Україна-2050» також закликає владні структури України активно ламати існуючу корупційну олігархічну систему, яка спустошує державну казну в інтересах олігархічних груп та їх кишенькових маріонеток, не даючи українським громадянам право на справедливість та високий рівень життя.

Світовий досвід боротьби з корупцією підтверджує той факт, що невідворотність та висока міра покарання є найбільш ефективними методами викорінення корупції. Для прикладу, коли Сінгапур передбачив смертну кару за корупцію, відбулася помітна трансформація від бідної країни третього світу до високорозвиненої країни з високим рівнем життя.

Ми акцентуємо увагу на необхідності встановлення адекватної міри покарання за корупцію, не закликаючи до крайнощів, як у випадку смертної кари, а також і занадто м’якого покарання, яке не виконує своїх цілей відновлення справедливості, виправлення винного та запобігання новим злочинам.

З огляду на це, прийнятий Верховною Радою України 4 грудня 2020 року закон про відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування напевне не буде відлякувати корупціонерів від такого декларування і тому є відчутним кроком назад у боротьбі з корупцією в Україні. Це зокрема стає зрозумілим, коли взяти до уваги, що пересічного громадянина, що викрав у магазині продукти на 1 000 гривень можна посадити у в’язницю до 3 років, а чиновника, який не зазначає в декларації доходи та майно на 4 мільйони гривень, походження яких йому скоріше за все проблематично пояснити – будуть карати штрафом.

Тому, Громадська організація «Україна-2050» закликає владні структури України переглянути це питання і прийняти відповідну міру кримінального покарання за недостовірне декларування, що дозволить кожному корупціонеру чітко зрозуміти, що в Україні прийнятий і реалізується новий порядок нульової, а не компромісної толерантності до корупції.

Поборюй корупцію! Не бери і не давай хабарів!

 

Евген Чолій

Президент ГО «Україна-2050»  Президент Світового Конґресу Українців (2008-2018 рр.)

Громадська організація (ГО) «Україна-2050» є неприбуткова організація, заснована, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 р. – стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.