ПРЕЗИДЕНТ ГО «УКРАЇНА-2050» ЕВГЕН ЧОЛІЙ НАГОЛОСИВ ЗА ЯКИХ УМОВ ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО Є КОРИСНИМ ДЛЯ УКРАЇНИ

|

Президент Громадської oрганізації «Україна-2050» Евген Чолій виступив із доповіддю на тему «Переваги подвійного громадянства для українського народу та української держави» під час Міжсекторального форуму «Cоціальні виміри міграції: виклики, права, надії», який проводився в онлайн-форматі з 10 до 12 грудня 2020 року Національним інститутом стратегічних досліджень, спільно з Громадською організацією «Агенція «Дамо раду», Aналітичним центром Сedos та Європейським університетом Віадріна у Франкфурті-на-Одері, за фінансової підтримки італійської організації «Патронато АКЛІ» та Міністерства закордонних справ Німеччини.

Під час свого виступу, Евген Чолій заявив:

«Хоч часто можна почути, що «нас» є 65 мільйонів українців у світі, однак, не всі вповні розуміють, чому українці у діаспорі почувають себе інтегральною частиною українського народу.

А вони так себе почувають – і на це мають повне право – оскільки ще від минулого століття українська діаспора, на чолі зі Світовим Конґресом Українців, значно допомагала українському народу в Україні відновити свою незалежність, а тепер зміцнює міжнародну коаліцію на підтримку України, щоб допомогти утверджувати українську державність та захищати її від гібридної російської агресії.

Українська діаспора між іншим закликає владні структури в країнах її перебування надавати Україні економічну, технічну, військову та гуманітарну допомоги, а також запровадити режим санкцій проти Росії.

І такі звернення були до тепер дуже  успішними оскільки Україна дістає велику допомогу від міжнародного співтовариства, а проти Росії багато країн ввели економічні санкції.

Українська діаспора також протидіє російській дезінформації та поширує правдиву інформацію про Україну шляхом висвітлення її потенціалу і прогресу в реформуванні і модернізації.

Таке висвітлювання є дуже важливе для зміцнення европейської і євроатлантичної інтеграції України, а також щоб забезпечити подальше позитивне ставлення і допомогу міжнародної спільноти Україні та щоб сприяти дуже потрібним інвестиціям в Україну.

У додатку, за оцінками Світового банку, українцями з‑за кордону перераховано до фінансової системи України за 5 років, а саме від 2015 року до 2019 року, понад 60 млрд. доларів США.

Для порівняння, за тих самих 5 років, Міжнародний валютний фонд надав кредитів Україні на 10 млрд. доларів США.

В цьому важкому році, у році пандемії COVID-19, прогнозується, що українцями з‑за кордону буде перераховано до фінансової системи України понад 13,7 млрд. доларів США.

Тому не дивно, що Президент України визнав великий потенціал української діаспори, оскільки він у своїй інавгураційній промові 20 травня 2019 року у Верховній Раді зробив такий заклик:

«[…] сьогодні я звертаюсь до всіх українців у світі. Нас 65 мільйонів.

[…] Ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну та успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство.

Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому.

Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності.

Все це допоможе нам почати нову епоху».

Між іншим, 75% держав світу – до певної міри – оцінюють це так само, бо не заперечують подвійне чи множинне громадянство.

З огляду на це, потрібно створити такі умови, які будуть сприяти, щоб українська діаспора могла ще більш активно і ефективно допомагати захищати та розбудовувати Україну.

Давайте розлянемо чи такі умови були створені після заклику Президента до закордонних українців повертатись в Україну.

12 грудня 2019 року, Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства.

В цьому законопроекті пердбачається, що Кабінет Міністрів України виготовить перелік держав, громадяни яких зможуть набути громадянство України без зобов’язання припиняти чи відмовлятись від їх іноземного громадянства.

Це є добрим початком, але цей законопроект ще потребує доопрацювання в цьому аспекті.

Наприклад, треба передбачити критерії для складання цього переліку держав. Такі критерії повинні пердбачати пріорітетність для закордонних українців, а також для громадян країн членів НАТО і ЄС.

Очевидно треба й заборонити можливість набуття громадянства України громадянам держав, визнаних Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, у тому числі громадянам Російської Федерації, а також громадянам ворожих Україні держав.

Іншими словами, зокрема в цей складний час, коли Україна продовжує бути жертвою потужної російської гібридної агресії, потрібно прийняти такі критерії, які допоможуть Україні притягнути тих осіб, які можуть їй найбільше допомогти.

Вважаю, що було б також корисно для України уповноважити відповідне міністерство чи комісію рекомендувати Президенту України надання українського громадянства  громадянам інших країн, які можуть і хочуть активно допомагати в розбудові держави.

Далі, в цьому законопроекті  передбачається, між іншим, що у Кабінеті міністрів України та державній службі України не може займати посади  особа, яка має подвійне громадянство.

Така заборона не повинна відноситися до закордонних українців, які законно перебувають в Україні.

Вони повинні мати право працювати та провадити трудову діяльність, а також обирати та бути обраними до виборчих органів усіх рівнів влади і місцевого самоврядування та бути державними службовцями України на таких самих правах, що й інші громадяни України – без вимоги того, щоб вони відмовилися від іноземного громадянства.

Чому?

Тому, що Україна з цих українців діаспори може дійсно багато зкористати.

Коли Президент Володимир Зеленський цинічно заявляв, що «Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності», а тоді закриває двері до різних структур в Україні, в тому числі і до Кабінету міністрів України та державної служби України, то до певної міри він сам себе заперечує і не дає державі нагоди вповні зкористати з тих українців з‑за кордону, які почули його заклик і готові приїхати в Україну не тільки з сувенірами, але із правдивим бажанням та відповідним досвідом допомогти у подальшій розбудові держави.

У цьому законопроекті є також передбачена така вимога для набуття громадянства України: «володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування». Вважаю, що треба видалити слова «або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування», бо вони мінімізують важливість знання державної мови України.

Натомість, потрібно ще додати вимогу для іноземця, який бажає стати громадянином України, здати писемний та усний іспити щодо знання історії, географії та урядових структур України та прав і обов’язків громадянина України.

В цьому законопроекті також скасовується теперішній законодавчий принцип, що добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати громадянства України. Це є позитивний крок, бо трудова міграція значно допомагає українському народові в Україні.

Набуття додаткового громадянства країни свого перебування, не втрачаючи українського громадянства, дасть Україні змогу мати значно більше впливу через таких мігрантів, щоб просувати українські питання  у країні їх перебування.

Однак треба очевидно заборонити громадянам України одержувати громадянство України, коли вони набувають громадянство держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, у тому числі Російської Федерації, а також громадянство ворожих Україні держав».

 

Евген Чолій

Президент ГО «Україна-2050»

Президент Світового Конґресу Українців (2008-2018 рр.)

 

P.S. Виступ Президента ГО «Україна-2050» Евгена Чолія 10 грудня 2020 року на тему подвійного громадянства під час Міжсекторального форуму «Cоціальні виміри міграції: виклики, права, надії»: https://youtu.be/51vjdWYunH8

 

Громадська організація (ГО) «Україна-2050» є неприбуткова організація, заснована, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 р. – стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.