АНАТОЛІЙ ТОМКІВ: Фокусую слово на деталях та любові до рідного краю

|

 Анатолія  знав давно, наші життєві паралелі пересікались не раз. Добре знав його батька Миколу Михайловича, вчителя і директора Ростоцької  щколи, яка так допомагала знімальній групі "Білий птах з чорною відзнакою" надали нам житло в інтернаті, бо було літо, а ще проявляв директор увагу до кожнього члена групи, я відчув це і на собі. А з Анатолієм якось тоді, майже моїм ровесником не запам'яталось. По життю, бачились рідко, бо мої довколосвітні подорожі не часто проходили через його рідне і мені близьке село Розтоки на Буковині. А ось вчора, зустрілись на храмі села, на 520-х роковинах згадки про це вічне і магічне село, яке з певною закономірністю народжує геніальні твори, а також відкриває світу геніїв. Анатолій, вчора подарував мені з автографом, свою нову книгу, а потім майде добу ми провели разом. Надіюсь, що сьогодні він, або його мила дружина з чарівним професійно поставленим голосом прочитають для радіо " Українська хвиля з Європи" неперевершені новели Анатолія Томківа.

Анато́лій Микола́йович Томків (народився 1 січня 1954 у селі Конятин Путильського району Чернівецької області) — український письменник і журналіст, член НСЖУ.

Народився в родині педагогів.

Випускник Чернівецького державного університету (зараз — ЧНУ імені Юрія Федьковича), філологічного факультету.

Викладав українську мову та літературу у буковинських селах Підзахаричі та Селятин.

З 1978 — диктор Чернівецького обласного радіо та телебачення, редактор і ведучий передач для дітей молодіжної редакції обласного ТБ для телебачення України.

Під час військової служби пише для газети «Бойова слава» Чернівецького гарнізону.

З початку 1990-х працює головним спеціалістом, керівником прес-служби Представника Президента України у Чернівецькій області, згодом прес-секретарем голів Чернівецької обласної державної адміністрації Івана Гнатишина та Михайла Романіва, керує відділом зв'язків з громадськістю Чернівецької обласної ради, очолюваної Іваном Шилепницьким, на громадських засадах редагує газету УДАІ УМВС України в Чернівецькій області.

З 2005 редагує до випуску інформаційні програми обласного радіо.

Учасник і призер багатьох республіканських конкурсів у жанрі радіожурналістики, член спілки журналістів України.

Нагороджений почесною відзнакою Чернівецької обласної ради та обласної державної адміністрації «Буковина».

З 2009 редагує газету УДАІ УМВС України в Чернівецькій області «Дорожній вісник».

Літературна діяльність[ред. | ред. код]

Є автором численних нарисів, новел, шкіців та психологічних замальовок: «Без проблем», «Храму не буде», «Порядок», «Третя сила» та інші. Його авторською жанрологічною інновацією є мікрокіносценарії. Оповідь у творі ведеться за фільмографічним принципом. Працює над ритмічною організацією тексту і звукописом, що забезпечує легкість читання і декламативного виконання. Тому кожна з робіт уже орієнтована на сцену, виконання — Анатолій Томків майстерно виконує як короткі шкіци, так і новели та оповідання.

Працює на стику журналістики, публіцистики та історико-біографічної прози.

Книги:

  • Хто пацив, той знає … : новели, нариси / Анатолій Томків. — Чернівці: Букрек, 2011. — 127 с. — ISBN 978-966-399-328-7
  • В Євросоюз через Кінашку: новели / Анатолій Томків. — Чернівці: Букрек, 2013. — 278 с. — ISBN 978-966-399-547-2

Разом із Ігорем Доголічем та І. Добровольським упорядкував видання:

  • Буковинська автоінспекція на сторінках газети «Дорожній вісник» / [підгот.: І. Доголіч та ін.]. — Чернівці: Друк Арт, 2013. — 147 с. — ISBN 978-966-2021-74-5