12 фактів про шумерів і Давню Месопотамію

|

 

Месопотамія розташована між річками Тигр і Євфрат, що сходяться в Перській затоці. Сама назва є грецьким словом, що означає "земля між двома річками". Вона знаходиться в східному середземноморському регіоні і межує з горами Загрос на північному сході та Аравійським плато з південно-східної сторони. Месопотамія охоплює сучасні Ірак, Кувейт, частини Саудівської Аравії та частини кордонів Туреччини - Сирії та Ірану - Іраку. Месопотамська цивілізація не була схожою на інші цивілізації, такі як Єгипет чи Греція. Її культура була насиченою різними винаходами, досягненнями, загадками. Месопотамія була таким собі "плавильним котлом" для багатьох різних давніх народів, етнічних груп та релігій, які мали значний вплив протягом різних періодів історії. Месопотамія, разом з Трипільською культурою, широко відома світу як колиска цивілізації.

1. Становлення Шумерської цивілізації і перший торговий центр Месопотамії Шумерська цивілізація була першою урбаністичною цивілізацією в Стародавній Месопотамії. Розселення почалося у передгір’ї гір Тельця та Загросу, але до 9000 р. до н. е. люди почали рухатися до південного регіону Месопотамії. Незабаром почало розвиватися фермерське господарство, що призвело до запровадження штучного зрошення в регіоні. Ірригаційна система складалася з мережі каналів, які допомагали переносити воду на великі площі. Шумерське місто Еріду було одним з перших міст у світі і знаходилось на узбережжі Перської затоки на півдні Месопотамії. Місто було засноване приблизно у 5400 р. до н. е. убайдцями, першою цивілізаційною силою регіону, і вони створили торговий бізнес та перші торгівельні шляхи по всій території. Це призвело до твердження, що шумери створили перший у світі торговий центр. Поряд з цим варто зазначити, що першим торгівельним центром також могло бути і праукраїнське Трипілля, яке інтенсивно й широко експортувало кераміку та продукти сільськогосподарської діяльності.

Урук - найбільше місто шумерів Шумери встановили твердий контроль над Месопотамією до 3000 р. до н.е. Їх королівство складалося з багатьох визначних міст у стратегічних місцях для сприяння торгівлі, таких як Еріду, Ніппур, Лагаш, Урук, Кіш та Ур. Централізованого уряду не було, й весь регіон користувався однаковою владою та доступністю. Місто Урук зіграло важливу роль в управлінні та урбанізації міст, оскільки на той час воно було найбільшим містом у світі, що займало площу 6000 квадратних метрів. Він був замурований з усіх боків, крім вхідних воріт. Урук мав не лише значні розміри, але й населення приблизно від 60 000 до 80 000. Місто було розташоване за 30 кілометрів на схід від теперішньої Самави в Іраку.

2. Виготовлення міді Мідь була першим металом, який видобули з її руди, і це було зроблено близько 5000 - 4000 р. до н. е. Його відливали у форми, і незабаром його сплав - бронзу - створили змішуванням міді з оловом близько 3500 р. до н.е. Виготовлення міді дозволило шумерам використовувати її для виготовлення дрібних предметів, таких як бритви, наконечники стріл та посуду. З часом виробничий процес вдосконалювався, і шумери змогли включити вишукані геометричні візерунки у свої конструкції на глечиках та іншому посуді. Вони також могли робити статуї своїх богів. Рельєф Імдугуд - це велика мідна панель, яка була побита рівно і прикріплена до дерев'яного фону бітумною підкладкою. На ньому левоголовий орел, який тримається на двох рогачах.

3. Настільні ігри Королівська гра Ур була винайдена десь між 2600 і 2400 рр. до н.е. Залишки гри були знайдені сером Леонардом Вуллі в Королівських могилах Ура, Ірак, протягом 1920-х років. Вона також була відомою як "Гра 20 квадратів" або єгипетська гра "Aseb". Одна з двох розкопаних дощок зберігається в Британському музеї в Лондоні. У грі використовувались чотири тетраедричні кубики з сімома маркерами і складалися з двох наборів, один білий, а другий чорний. Початкові правила невідомі, і з часом формат гри був змінений, як це видно на клинописній табличці приблизно з 177 р. до н. е. Історики вважають, що подібно до давньоєгипетської гри Сенет, Королівська гра Ур була азартною грою на випередження, і, можливо, попередницею нардів.

4. Перша Велика Месопотамська імперія і Саргон Аккадський У 25 столітті до нашої ери шумерський цар Лагаша, Еанатум, розпочав військову кампанію з метою анексії всіх шумерських міст і передачі їх під свою владу. Він домігся успіху в своїй спробі і навіть поставив під свій контроль інші міста за межею Шумеру. Саргон Великий Аккадський на півночі Месопотамії захопив Шумер з Еаннатуму близько 2270 р. до н. е. і продовжив формувати Акадську імперію.

Аккадська імперія - це найперша підтверджена імперія в цьому географічному районі, яка охоплює всю південну Месопотамію та частини теперішньої Сирії, Анатолії і Західного Ірану. Під час правління Саргона було кілька заколотів, і в результаті він сформував першу у світі професійну постійну армію. Саргон Аккадський ідеалізувався як зразок для месопотамських імператорів протягом двох тисячоліть після його смерті.

5. Неошумери і піднесення Першої Вавилонської імперії Аккадська імперія існувала приблизно з 2334 до 2154 р. до н. е., поки нео-шумери з династії шумерів не оселилися в місті Ур. Нео-шумери керували містом протягом наступних 100 років. Месопотамці вітали усіх людей у своїх містах, і приблизно в 2000 р. до н. е. в південній частині Месопотамії почало селитися чимало кочових племен. Цих людей називали амореями, і вони почали сприймати шумерські та акадські традиції як свої власні. Амореї почали розширювати свої території і захопили інші міста, що призвело до падіння Новошумерської імперії. Суму Абум, вождь амореїв, піднявся до влади як правитель першої династії Вавилону.

6. Колесо Колесо - це, мабуть, одне з найважливіших винаходів людства, але спочатку воно не було призначене для транспортування. Археологічні дані свідчать про те, що перші колеса використовувались як гончарні задовго до Шумеру ще в Трипільській культурі, а найстаріше колесо часів Месопотамії, що вціліло, було знайдене в місті Ур на півдні Месопотамії, яке датується приблизно 3100 р. до н. е. Коли месопотамці винайшли колесо, вони вже винайшли чимало інших речей, таких як зрошення, канали та будівництво будинків, але колесо широко відкрило двері для подальших розробок, таких як колісниці, колісна вісь та шківи.

7. Шумери - давні пивороби Готувати пиво було просто, оскільки йому потрібно було лише крупи, цукор і час для бродіння, тому воно стало популярним напоєм у п’ятому тисячолітті до нашої ери. Вважається, що найстаріший рецепт пива походить з Месопотамії і вперше його варили з ячменю. Пиво було настільки популярним, що у шумерів навіть була своя богиня пива (або хмільних напоїв загалом), звана Нінкасі, і їй присвячені вірші, датовані приблизно 3900 р. до н. е. Пивоваріння становило частину феодального господарства, де робітники отримували їжу як частину заробітної плати. Археологічні дані свідчать про те, що близько п’яти тисячоліть тому Месопотамії їли з круглих мисок і пили пиво з конічних колб, і є написи, які вказують на те, що пиво постачалося як оплата їх праці.

8. Містобудування та планування вулиць Поема «Епопея про Гільгамеша» дає нам вказівку на раннє містобудування та архітектуру. Поема описує будівництво міста Урук, яке зіграло провідну роль в урбанізації шумерської цивілізації в 3500 р. до н.е. У вірші описується, як стіни, що оточують місто, були побудовані із запеченої цегли, і як під стіною був фундамент для підтримки цегляної кладки та перенесення навантаження під землю, щоб уникнути структурних проблем. Шумери навіть створили стандартну систему вимірювання площі міста, яка включала сади, глини та землю храму Іштар. Це вимірювало одну квадратну милю, а Урук також має три квадратні милі відкритого грунту.

9. Скорописне письмо Письмо завжди було надійним способом передачі знань наступному поколінню. Хоча письмові тексти існували і в інших цивілізаціях, таких як долина Інду, єгипетська та грецька цивілізації, це також було дуже важливим у Месопотамії. Перші письмові записи з’явилися в четвертому столітті до нашої ери в Шумері - це була рання форма скоропису, відома як клинопис. Письмо було названо на честь латинського слова cuneus, що означає «клини», оскільки сценарій приймає клиноподібну форму. Шумери писали стилусом із очерету на м’яких глиняних табличках, які потім сушили, формуючи постійні записи. Найбільш ранніми формами письма були піктограми або зображення для представлення ідей, але з часом вони перетворились на більш складний алгоритм, який було важче інтерпретувати.

10. Картографія Найбільш примітивні карти, що існують сьогодні - це різьблення на скелях та печерах, в основному, що представляють місцевий рельєф місцевості. Найбільш ранні з них датуються 25000 р. до н. е. і є картою Месопотамії. Шумери використовували глиняні таблички розміром приблизно 18 х 21 см, щоб точно позначити орієнтири на площі, яку вони хотіли намалювати. Карта стародавнього міста Нузі була створена десь між 2360 і 2180 рр. до н. е. І є, мабуть, найдавнішою дорожньою картою. Це чітко демонструє передові топографічні та геодезичні навички древніх месопотамських картографів.

11. Кодекс поведінки Кодекс Ур-Намму був внесений десь між 2100 і 2050 рр. до н. е. І є найстарішим кодексом поведінки чи законом, що дійшов до наших днів. Експерти вважають, що кодекс має шумерське походження і вважається одним з найважливіших відкриттів епохи Месопотамії. Кодекс Ур-Намму був написаний на глиняних табличках, 30 з яких відновлені істориками. Існує думка, що може існувати ще старіший закон, який окреслює правові реформи, що відбулись у місті Лагаш приблизно в 24 столітті до н. е. Однак підтверджень цьому немає.

 

12. Астрономія, наука та математика Шумери мали глибокі знання з астрономії, і докази цього були знайдені у вигляді стародавніх астрономічних інструментів. Одним з таких інструментів була Таблиця Венери з Аммісадуки, яка відмічала небесні явища та тлумачила астрономічні прикмети. Вважається також, що шумери першими почали розробляти письмову математику. Типові математичні запитання задавалися у формі геометричних фігур, а їх рішення у формі алгебраїчних рівнянь. Розрахунки проводились у формі "бази 60" і їх було неможливо обчислити без письмового формату. Винайдена шумерами у 3 тисячолітті до нашої ери система нумерації відома як шестигезімальна система. Названа так тому, що в її основі - число 60. Математику розробляли з необхідності. Шумерам потрібно було торгувати та створювати податкову політику, тому була гостра необхідність вести облік. Присвоєння символів великим цифрам також було необхідним, оскільки вони хотіли відстежити хід нічного неба, щоб підготувати місячний календар. Вони почали використовувати маленький глиняний конус для позначення цифри 1, кулю - 10, а великий глиняний конус - 60. Елементарний абак (рахівниця) був винайдений шумерами між 2700 і 2300 рр. до н. е. - Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"

Джерело: https://spadok.org.ua/ariyi/12-faktiv-pro-shumeriv-i-davniu-mesopotamiiu
Культурно-історичний портал СПАДЩИНА ПРЕДКІВ