Співець українського Запоріжжя

МИСТЕЦТВО  

IMG 8856 

 

Віра СЕРЕДА

Світлини авторки, Олександра ПРИЛЕПИ, Володимира ШЕРЕМЕТА

 

30-річчя композиторської діяльності відзначає цього року відомий запорізький композитор Анатолій Сердюк, в основі творчості якого – пісні на вірші українських, зокрема запорізьких, поетів.

У прес-центрі «Журналіст» Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України відбулася пресконференція митця – це не випадково, адже він – член НСЖУ. Вела її голова ЗОО НСЖУ Наталя Кузьменко. Композитор представив виставку свого творчого доробку. Це - 11 компакт-дисків, 11 відео, низка дипломів і відзнак, друкованих енциклопедичних видань, у яких ідеться про творчість Анатолія Сердюка.

 

 

IMG 1762

Диплом Фестивалю української пісні в Румунії (1993 рік)

 

Тут й унікальне нотне видання – «Запоріжжя моє кохане» (пісні композитора Анатолія Сердюка), куди увійшли близько ста пісень на вірші сучасних українських поетів – із нотами, акордами й текстами. Привітати митця прийшла музичний редактор пісенника Людмила Жульєва, яка протягом восьми місяців працювала над виданням. Вона подякувала Анатолію, що ця робота надихнула й спонукала її на власну творчість.

IMG 1754

Ювіляра вітає Людмила Жульєва

 

Упродовж 30 років Анатолій побував у 18 областях України (Чернівецькій, Львівській, Дніпропетровській, Київській, Полтавській, Донецькій та інших), дав дві тисячі концертів, із них – 300 сольних. Перші виступи відбулися на Буковині завдяки незабутньому Назарію Яремчуку, котрий спонукав його до творчості.

Митець любить співати з оркестром, виступав у супроводі симфонічних оркестрів Запорізької філармонії, Запорізького цирку, естрадно-симфонічного оркестру України під управлінням Віктора Здоренка та інших.

Пісня, що зробила Анатолія відомим – «Вставай, Україно» (на вірші Дмитра Павличка). «Те, що вона й сьогодні актуальна, це, на жаль, не моя заслуга, це наша біда», - зауважив композитор.

Голова Запорізької міської організації композиторів Анатолій Жульєв відзначив якісну, досконалу роботу Анатолія Сердюка, зокрема, його працелюбність.

Серед присутніх були й співавтори пісень Анатолія Сердюка – письменники Пилип Юрик і Віра Коваль. Із Вірою Миколаївною композитор створив чи не найбільшу кількість творів – понад пів сотні.

IMG 1767

Пилип Юрик й Анатолій Сердюк

 

Голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України Ольга Стадниченко відзначила плідну співпрацю Анатолія Сердюка із запорізькими літераторами. Понад сто його пісень написані саме на вірші запорізьких авторів.

IMG 8842

Ольга Стадниченко дарує книгу запорізьких письменників Анатолію Сердюку

 

В аудіозаписі прозвучав голос Дмитра Павличка, одного зі співавторів митця. Він висловився про творчість Анатолія Сердюка, зауваживши, що це справжня українська музика, музика українського Запоріжжя.

IMG 8844

IMG 8847

Під час пресконференції

 

Наприкінці зустрічі відбувся мініконцерт. Прозвучали пісні «Стрічаймося, друзі» та «Бабине літо» на вірші Віри Коваль, «Чобіток» (вірші Володимира Чубенка), "Солдатський привал" (вірші Олега Гончаренка), «Запоріжжя моє кохане» (вірші Віри Коваль й Анатолія Сердюка), "Просинайсь, Запоріжжя кохане" на вірші Петра Ребра.

Анатолій Сердюк не зупиняється на досягнутому. Мріє завершити роботу над альбомами патріотичних, ліричних і камерних пісень. Працює над програмою «Стрічаймося, друзі».

Хай же справдяться його творчі задуми!

 

На знімку вгорі:

Співак і композитор Анатолій Сердюк виступає перед журналістами