ВІТАННЯ З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ РІДНОЇ МОВИ

|

 

Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!.. Знать од Бога
І голос той і ті слова
Ідуть меж люди!
/Т.Шевченко/

Під час 30-ої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі був затверджений Міжнародний день рідної мови. 

Від 2000 року Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого по цілому світі.

У світовій історії українська мова напевно належить до тих мов, які найбільш нищили і забороняли країни агресори, в тому числі Росія, з метою повної русифікації українського народу.

Наприклад, 8 квітня 2020 року видання «Українська правда» подала до якої міри Росія русифікує Крим від часу його нелегальної окупації в 2014 році, включно в сфері науки: 

До 2014 року українську мову у Криму вивчали 100% учнів або 191 тисяча дітей. Повністю всі предмети українською вчили 7,3% (13 332) учнів Криму. Сьогодні кількість учнів, що вивчають українську, скоротилася до 0,2%. Згідно з офіційною статистикою, дітей, які вивчають українську та навчаються нею, лише 232 по всьому Криму. 

Сьогодні «Прямий» телеканал  проінформував, що представники російської окупаційної влади на Донбасі захоплюють храми Православної церкви України та погрожують священикам, які моляться українською мовою.

Громадська організація «Україна-2050» сильно засуджує всі насильницькі методи Росії, спрямовані на примусову русифікацію українського народу на окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Громадська організація «Україна-2050» вітає ввесь український народ з Міжнародним днем рідної мови словами національного генія Тараса Шевченка, який ще у 1845 році у своєму і на сьогодні актуальному літературному творі «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє» нас так закликав: 

Учітесь, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь.

Бо хто матір забуває,

Того Бог карає,

Того діти цураються,

В хату не пускають.

Чужі люди проганяють,

І немає злому

На всій землі безконечній

Веселого дому.

Громадська організація «Україна-2050» поновно закликає органи влади України на всіх рівнях користуватися державною мовою України під час виконання обов’язків державної служби.

Евген Чолій

Президент Громадської організації «Україна-2050»

Президент Світового Конґресу Українців (2008-2018 рр.)

www.ukraine-2050.org

Громадська організація (ГО) «Україна-2050» є неприбутковою організацією, заснованою, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 року – стратегії сталого розвитку України, як  повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.