XVII Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Просто на «Покрову»,

|

 

ТРИМАЙМОСЯ РАЗОМ!

ПЕРЕМОГА БУДЕ!

Васильчук 

 

3 давніх-давен український народ вписує в скарбницю людства свою рідну мову, музику, звичаї й культуру. З далеких вікових сутінків до найбільших реліквій українського народу належить Слово. Завдяки йому ми спілкуємося, закарбовуємо свої думки, а художня сила його – просто вражаюча. Недаремно мій улюблений Антуан де Сент-Екзюпері зазначав, що «Найбільша розкіш у світі – це розкіш людського спілкування». Й особливо сьогодні, коли ворог прагне знищити нас й сум чи не щодня огортає всю націю. Тож у животворній силі слова вкотре мали змогу переконатися учасники традиційного щорічного, і вже XVII Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Просто на «Покрову», що відбулося 21-го жовтня у древньому Коростені на Житомирщині. Чималу родину митців, шанувальників української літератури, учнівської молоді гостинно прийняли та створили приємну атмосферу для всіх присутніх викладачі вокального гурту міської школи мистецтв імені Анатолія Білошицького «SAMI», працівники відділу культури і туризму виконавчого комітету Коростенської міськради та міської центральної бібліотеки. Неповторного шарму додала надзвичайно кольорова й така ароматна у своєму золотисто-червоному сяйві листя неповторна осінь Коростенщини, що манила різнобарв’ям, надихаючи на нове й прекрасне.

 

dsc 0992 

Після хвилини мовчання учасників свята привітали його засновник, письменник, заслужений журналіст України, Віктор Васильчук, голова комісії Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича, письменник. заслужений журналіст України Василь Головецький, шанувальник творчості сучасних українських авторів, міський голова Володимир Москаленко, який відзначив, що: «Дуже приємно, що сьогодні на Коростенській землі зібрались талановиті особистості, ми кожного року продовжуємо надбані традиції та маємо впевненість, що такі зустрічі в майбутньому будуть збирати ще більшу кількість талановитих особистостей та їх шанувальників».

IMG 20231021 141529 1

Затим відбулися традиційний відкритий поетично-прозовий марафон, опісля котрого були вручені дипломи Оксані Галаєвій з Черкащини, Ганні Підлужній з Коростеня та Ользі Деркач з Овруча, грамоти – Жанні Копишинській з Коростеня й Наталії Єфіменко з Малина за поезію. В прозі відзначені дипломами Олена Косинська з Коростеня, Ганна Ленок з Малина, грамотами – Тетяна Улько із Житомира й Христина Кучинська з Коростеня. Свої нагороди в традиційній номінації «Барвисте слово рідного Полісся» вручив народний депутат України Володимир Арешонков житомирянам: диплом – Вадиму Жалюку, а грамоту – Ларисі Паламарчук. Традиційні нагороди в номінаціях «Джерело мудростіі» та «Зернятко таланту» дісталися від голови міської жіночої ради Світлани Загоруйко відповідно житомирянці Ользі Муженко та коростенці Аліні Копишинській. Серед учнівської молоді Коростеня дипломи одержали Вікторія Васьковська, Софія Ходаківська, Валерія Оверчук, Карина Стужук, Владислав Зіневич.

Під час нагородження було репрезентовано сімнадцятий випуск літературно-мистецького альманаху Коростенщини «Просто на Покрову», виданий благодійною вільною газетою «Вечірній Коростень» за сприяння Коростенської міськради.

IMG 20231021 145318 1

Цього ж дня були вручена Літературна відзнака Коростенського міського голови імені Валерія Нечипоренка. ЇЇ одержав Борис Пугач з Брусилова, що на Житомирщині за книгу вибраних творів. Всеукраїнську літературну премію імені Василя Юхимовича одержали: Віталій Корж з Києва за книгу документально-художньої прози «Еківоки», Анатолій Каретний з Кропивницького за книгу поезій «Сходження», Тетяна Грицан-Чонка із Закарпаття за книгу поезій «Золоте яблуко», Іван Тичина з Житомира за книгу документалістики «Заплітаючи чорну косу з ракет і дронів», Олег Павлів з Праги (Чехія) за серію прозово-поетичних книжок й перекладів.

Насамкінець хочеться подякувати нашим сміливим бійцям ЗСУ за те, що зробили цей день без сирен і ракет.

Підсумовуючи, варто зазначити, що нині будь-який захід не обходиться без підтримки спонсорів, меценатів й доброзичливців. Тому дякую тим організаціям, і тим особистостям, які шанують українське слово, таланти, розуміють безцінну значимість української культури та підтримують її на всіх рівнях. Тож це – Коростенська міська рада (Володимир Москаленко), відділ культури і туризму (Ольга Козаченко), міський відділ освіти (Алла Краснокутська), Коростенська районна рада (Юлія Гаєвська), Коростенська військова районна адміністрація, (Олег Рябой), Коростенський хлібозавод (Микола Іскра), народні депутати України Володимир Арешонков та Арсеній Пушкаренко, громадська організація «Жіноча рада» (Світлана Загоруйко), міська школа мистецтв імені Анатолія Білошицького (Володимир Демиденко), міська публічна бібліотека (Галина Боцман). Спасибі також інформаційним спонсорам: газетам «Вечірній Коростень», «Іскоростень», «Літературній Україні», «Українській літературній газеті», ТО «Коростеньмедіа», радіо FM 107.5, та ведучій свята Ларисі Бондар.

Тримаймося разом! Перемога буде!

Олесь ВІКТОРОВ

Фото Світлани Юліної