Остап САВЧУК - подвижник культурної ниви

 
 
 
FB IMG 1658508634441
 
 
Остап Васильович САВЧУК
 
Так, він - подвижник культурної ниви, відомий на Буковині та в Україні громадський діяч, режисер-постановник концертних програм, авторських і творчих вечорів, фестивалів і конкурсів. 
 
     За особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення та з годи 15-ї річниці незалежності України
в 2006 році, йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».
 
     Остап Савчук. народився 24 лютого 1947 року в м. Кіцмань Чернівецької області.
 
     Навчався в Кіцманській дитячій музичній школі (нині ім. Володимира Івасюка). Разом із Володимиром Івасюком грав у шкільному ансамблі скрипалів. У 1966 році закінчив Чернівецьке державне музичне училище, а в 1986 році - Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука.
 
     Трудову діяльність розпочав у 1965 році викладачем із класу народних інструментів у дитячій музичній школі №1 м. Чернівці. З 1966 року працював викладачем філіалу Заставнівської ДМШ в с. Кострижівка.
 
     З 1966 по 1969 роки, служив у Бакинському окрузі ППО, де беручи участь у фестивалі в1967 році, здобув звання лаурета Всесоюзного і Республіканського фестивалів самодіяльного мистецтва в Азербайджанській РСР.
 
    З 1969 року Савчук О. В., працював методистом-диригентом обласного Будинку художньої самодіяльності профспілок, інструктором культурно-масової роботи Чернівецької облпрофради. З 1977 по 1988 роки очолював Палац культури виробничого об'єднання "Схід". Після цього був зарахований режисером-постановником, а згодом, художнім керівником Чернівецької обласної філармонії.  З 2006 по 2008 роки, Савчук О. В. працював начальником управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації.
 
Він автор багатох сценаріїв, був головним режисером-постановником творчих звітів майстрів мистецтв та художніх колективів Чернівецької області на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» (1999, 2001, 2004, 2009) та здійснював режисерсько-постановочні роботи творчих вечорів знаних митців краю, складав концертні програми та режисерував відзначення знаменних дат, які проводились в м. Чернівцях.
 
     Особливої уваги заслуговує робота Сввчука О. В. з ушанування світлої пам'яті популярного співака України Назарія Яремчука. Зокрема, велике театралізоване свято на стадіоні «Буковина» (1995), телемарафони пам’яті, добродійні концерти до дня народження та роковин від дня смерті.Цими заходами зібрано понад 20 тис. грн. на виготовлення пам’ятника митцюі Назарію Яремчуку. 
 
   Працюючи, з 2009 року Головним художнім керівником Чернівецької обласної філармонії, Савчук О.В., багато  часу та зусиль приділяє громадській діяльності, він з 2008 по 2020 роки очолював обласне об'єднання ГО "Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка, був заступником голови Чернівецького обласного відділення Всеукраїнської музичної спілки, головою обласного благодійного фонду ім. Назарія Яремчука.
 
     За невтомну творчу працю, вагомий особистий внесок у розвиток культури і мистецтв буковинського краю прізвище Савчука О. В. у 1980 році, занесене до Книги Пошани відділу культури Чернівецької міської ради, а в 1984 році його фотопортрет був на обласній Дошці Пошани Чернівецької області; у 1986 році нагороджений Орденом Дружби народів; у 1990 році отримав медаль «Ветеран праці»; у 2012, 2017 рр., відзначений медалями Чернівецької міської ради "На славу Чернівців"; у 2001 році став лауреатом обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича; у 2002, 2017 рр. нагороджений Почесними грамотами Міністерства культури України; 
у 2003 році отримав медаль «Будівничий України» Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка; у 2005 році нагорджений Почесною відзнакою "Буковина" Чернівецької ОДА та обласної ради; у 2006 році отримав від Правління Дитячого Фонду України кришталевий пам’ятний знак "Серце віддаю"; у 2008 році нагороджений орденом Українського козацтва "Честь" IIÌ ступеня; у 2017 році отримав Почесну ювілейну відзнаку «За заслуги перед Буковиною» Чернівецької обласної ради; у 2018 році Ювілейну відзнаку «100 років Буковинському віче» Чернівецької ОДА; у цьому ж році відзначений орденом «За заслуги» IIÌ ступеня, у 2019 році став лауреатом обласної мистецької премії просвітителя Юрія Федьковича. У цьому ж році, занесений у  довідково-біографічне видання «Почесні імена України» (295 стор., вид-тво "Логос України", м. Київ).
 
20220901 231629
 
     Указом Президента України від 13 квітня 2021 року №158/2021 Остапу Савчуку призначена державна стипендія як видатному діячеві культури і мистецтв.
 
     8 грудня, 2020 року в концертному залі Чернівецької обласної філармонії ім. Дмитра Гнатюка відбулася презентація авторскої книги О.В.Савчука "Музичні мотиви у слові" (429 стор.).
 
   Із січня 2020 року Савчук О. В. на пенсії і проживає у Франції.
 
Серпень, 2022 року
 
 
 

 

Остап САВЧУК

МУЗИЧНІ МОТИВИ У СЛОВІ

(трикнижжя)

Чернівці

«Місто»

2020

 

 

Подаємо уривки із цього видання

 

 

Пропоноване літературне видання Остапа Савчука «Музичні мотиви у Слові» об’єднало під своїм крилом три книги: «Відтворено у пресі», «Обіруч з книгою» та «Прихильне слово про автора». Це – хвилюючі розповіді про сторінки життя буковинської культури, яку Остап Васильович не тільки бездоганно та глибинно знає, а й довгі роки вірно їй служив.

І служить і далі, що (безперечно) не принижує його гідності. А навпаки: прислухаючись до хвилюючого дихання пісні та замилувано спостерігаючи поступ танцю, Остап Васильович відчував у собі, образно кажучи, потік бажань відтворити ці музичні мотиви у Слові.

І це, на превелику радість, йому вдалося. Саме така думка складається про публіцистичні статті, написані відомим культурознавцем Остапом Савчуком. Притягують увагу й інші матеріали – літературознавчі (передмови та рецензії), що популяризують шедеври глибинної буковинської культури. А вона живе постійно!

Непідвладна ніяким політичним змінам, культура підтримує моральне дихання кожного народу. Нашого (українського) – також!

Тож доторкніться, дорогі читачі, своєю увагою до сторінок цієї талановитої книгосерії, яка збагатить ваші знання про духовну сферу Буковини, мистецтво котрої є глибинною частинкою нашої держави – України.

Автор Остап Савчук розширив обрії багатьох своїх статей, частково поновивши і їхній зміст...

 

Життя в обіймах культури

(передмова)

 

Шановний читачу! У твоїх руках не звичайна збірка, а саме трикнижжя «Музичні мотиви у Слові», упорядником якої є відома на Буковині та за її межами письменниця Оксана Довгань. Ця книга – своєрідний підсумок тієї колосальної роботи, тих недоспаних ночей і напружених днів, тих душевних поривань і творчих злетів, того часу, можливо, відібраного від сім’ї, який заслужений діяч мистецтв України, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, голова обласного об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка» Остап Васильович Савчук приніс на вівтар служінню буковинській культурі.

Збірка має три розділи, кожен з яких по праву може називатись окремою книгою, адже за кожним стоїть величезна бібліографічна робота: ретельний збір газетних

та журнальних статей, які вийшли з-під пера Остапа Савчука, знайшли своє відображення у першій книзі «Відтворено у пресі». Не менш ґрунтовну добірку передмов, статей та рецензій, написаних Остапом Васильовичем, розміщено у другій книзі «Обіруч з книгою», а в третій книзі «Прихильне слово про автора» зібрані матеріали, присвячені безпосередньо Остапу Васильовичу.

Це видання стане неоціненним скарбом для тих, хто цікавиться і життєвим та творчим шляхом автора Остапа Савчука, а заодно і розвитком життя Буковинського краю, починаючи з 70-х років минулого сторіччя і до наших днів.

Ви запитаєте: «Чому саме Остап Савчук? Адже на Буковині є багато талановитих людей, про яких можна і потрібно видавати книги». І щоб відповісти на це запитання, я хочу сказати декілька слів про автора даної збірки.

Остап Васильович Савчук – відомий на Буковині та в Україні режисер-постановник концертних програм, авторських і творчих вечорів, фестивалів і конкурсів. Він здійснив постановку близько 300 тематичних концертних програм на сцені обласної філармонії для школярів та молоді.

Завдяки наполегливій і творчій праці Савчука О.В. з розширення репертуарної палітри, сценічного вдосконалення артистів п’ятьом провідним солістам обласної філармонії у 1997 році присвоєно почесні звання “Заслужений артист України”. З ініціативи культуролога Савчука 1994 року започатковано проведення творчих вечорів-концертів знаних буковинських митців, організатором і режисером яких є саме Остап Васильович Савчук.

Він є автором сценаріїв та головним режисером-постановником творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів Чернівецької області на сцені Національного Палацу мистецтв “Україна” у 1999, 2001 та 2004 роках.

Особливої уваги заслуговує робота Савчука О.В. із вшанування пам’яті народного артиста України Назарія Яремчука, зокрема: велике театралізоване свято на стадіоні “Буковина” (1995 р.), телемарафони пам’яті, добродійні концерти до дня народження та роковин від дня смерті Яремчука. На цих заходах було зібрано більше 20 тис. гривень на виготовлення пам’ятника популярному співакові – негаснучій зірці нашої культури Назарію Яремчуку.

Творчий доробок Остапа Васильовича доповнює і режисура обласних концертів з нагоди державних свят і ювілеїв.

Про творчі та трудові здобутки Остапа Савчука можна писати ще дуже багато, але всі вони були б знівельовані, якби не доповнювалися надзвичайною людяністю, щирістю, добротою та інтелігентністю цієї людини.

Напевне, небагато знайдеться людей, про яких говорять у першу чергу їхні добрі вчинки; людей, які багатьом молодим людям дали путівку в життя, допомагали не словом, а ділом. Хоч інколи добра порада може бути не менш важливою за добру справу. Остап Васильович є саме такою людиною – відкритою до добрих вчинків, чуйною та уважною до оточуючих.

Крім того, він з тих мудрих патріотів України, які не б’ють себе у груди на кожному кроці, розповідаючи направо і наліво про свою любов до Батьківщини, а з тих, хто спокійно, своїми щоденними вчинками доводить цю любов без напускного пафосу і зайвих слів.

Тож хочеться побажати Остапу Васильовичу ще багато-багато плідних років на культурно-просвітницькій ниві, а поряд нехай завжди будуть люди, які рухаються в тому ж напрямку, роблять одну спільну велику справу, творять чарівне мистецьке дійство!

А закінчити свою передмову до цієї необхідної для читачів книги хочу рядками нашого буковинського письменника Василя Васкана:

Тож хай живе в добрі і в слові,

Хай променить просвіти звук

Маестро вірної любові –

Остап Васильович Савчук!

Наталя ФІЛЯК,

директор Чернівецької обласної універсальної

наукової бібліотеки ім. М. Івасюка, голова

обласного відділення Всеукраїнської громадської

організації «Українська бібліотечна асоціація»

 

 

 

Книга ПЕРША

 

ВІДТВОРЕНО У ПРЕСІ

(в газетах, журналах, енциклопедії)

 

 

Повна версія книги:

https://drive.google.com/file/d/16NkzRkgDSfO2XRmOOPbrjyPTeg6Gd6cI/view

 

 

Про Остапа Васильовича САВЧУКА

дивіться, читайте й слухайте на сайтах:

http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/1473342079/1605109128

 https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/pro-zaruchini-yaremchuka-ta-sad-u-parizhi-ostap-savchuk-rozpoviv-pro-robotu-u-filarmoniyi-ta-vihid-na-pensiyu-68049

https://www.youtube.com/watch?v=0afRt49r1-g

https://www.youtube.com/watch?v=7qtm6TW7USM